Chihuahuan är en mytomspunnen hundras

Att chihuahuan är en mytomspunnen hundras råder det inga tvivel om, och mycket av det som rör sig kring detta djur är även det av mytomspunnen karaktär. hundrasChihuahuan kommer ursprungligen från Mexiko, och har fått sitt namn från den mexikanska delstaten Chihuahua. Här går det sägner om att denna hundras redan började tämjas av aztekerna runt 500-talet, men för detta finns egentligen inga större bevis. Under samma tid som det talas om var dock maya-kulturen på sin topp, och bara detta gör denna hundras till något mystiskt och exotiskt. Det som det finns lite små bevis för är att chihuahuan antagligen härstammar från toltekernas period, där de kallades för techichi, vilket är ungefär ett lika oförklarligt namn som den har idag.

I Amerika uppmärksammades denna hundras runt mitten av 1800-talet, och efter detta tog den fart i popularitet och det blev en modehund i Mexiko. År 1895 kom chihuahuan till Texas och vidare in i övriga Amerika. Efter detta har chihuahuan som hundras spritt sig över hela världen. Idag är denna fina och ganska så trevliga hund mycket populär över hela världen, och myterna kring den börjar så sakta att falla i glömska. Kanske är det ett plus, då det på detta sätt blir en mer vanlig hund, som kommer att ges all den kärlek som den behöver.

En hundras att vara stolt över

Att vara ägare av hundrasen chihuahua är mycket intressant och trevligt eftersom detta är en mycket livlig och tillgiven hund mot sin ägare. Det är också en hund som passar mycket bra att leka och gå på långa promenader med. Det skulle dröja ända till 1951 innan de första chihuahuahundarna satte fötterna på den svenska marken, men sedan tog det bara till år 1958 innan det blev ett genombrott gällande popularitet och intresse för dessa hundar. Funderar du på att skaffa hund kan en chihuahua vara ett bra val.