En del av alla de hundägare som finns i Sverige och övriga världen gillar stora hundar, men då behövs det mycket yta. Då kan det ibland vara svårt att bo i en mindre lägenhet mitt inne i staden. Vill du vara hundägare i vilket fall finns det en mycket bra lösning på detta. Här finns en trevlig hundras som heter chihuahua. Här får du en hund som är snäll och har ofta ett lugnt temperament, samtidigt som chihuahua är världens minsta hundras till skillnad från en stor hundras som t.ex. grand danois. Detta gör att rasen blir en perfekt hund att ha i en mindre eller medelstor lägenhet, för alla som bor i staden och önskar äga en hund.

Egenskaperna hos en chihuahua

chihuahuaChihuahua är en pigg, glad och alert hundras som gärna ägnar sig åt att dansa runt dina fötter varje morgon när du vaknar. Samtidigt är det en väldigt lekfull hundras, men passar inte så bra ihop med barn med anledning av dess varierande temperament från lugn till medelhög aggressivitet. Dock kan en chihuahua vara reserverad vid en eventuell kontakt med okända människor, men har den varit i närheten av dem under en kortare tid brukar det inte alls vara några problem med att acceptera olika människor. Här får du även en hund som passar perfekt för både långa promenader och till tävlingar som agility m.m.

Rasen chihuahua härstammar från 500-talet och den historiska maya-kulturen. Det tros att rasen levde vilt runt Mexiko under samma tid som toltekerna var besläktade med aztekerna. Här tros även att dessa hundar under samma tid började fångas in för att domesticeras. Denna hundras lever i allmänhet mellan 12-14 år och har en vikt på 0,5 till 3 kilo. Mankhöjden på en chihuahua brukar variera mellan 14-23 centimeter och dess kroppskonstitution är liten och tunn. Denna hund kan med dess mindre storlek även göras rumsren, precis som du gör med innekatter.